Hoe sterk maak jij je lichaam?
Hoe sterk maak jij je lichaam?
Toch ben jij ook zelf verantwoordelijk voor je lichaam. Blijf je op de bank hangen, ga je naar school met de elektrische fiets of laat je je met de auto brengen? Doe je liever niets aan beweging? Dan wordt je basis als volwassene waarschijnlijk geen 35-50% spiermassa, misschien de helft. En dat is waar je het mee moet doen.
Vanaf je 35e-40e levensjaar verlies je zonder inspanning 1% spiermassa per jaar. Dat is vervelend als je straks alle tijd hebt om leuke dingen te doen, maar geen kracht meer hebt. Dan heb je al op jonge leeftijd een rollator, rolstoel of scootmobiel nodig om nog te kunnen bewegen.
.Laten we het even uitrekenen: Vanaf je geboorte tot je volwassen bent, bouw je ongeveer 35-45% spierkracht op, als je hierin een beetje investeert. Laten we zeggen 40%. Vanaf je 40e verlies je elk jaar 1% (met een normaal beweegpatroon). Dus op je 50e heb je al ±4% minder. Op je 60e is er nog ±32% over, op je 70e – 29%, op je 80e – 26,5%, op je 90e – 24% en op je 100e – ±21,5%.
Je kunt dit vertragen door in beweging te blijven, krachttraining te doen en gezond te eten, maar het verlies is steeds moeilijker te compenseren.
Voor mensen die weinig zin hebben om in beweging te komen, ziet het er zo uit: Als je maar 75% van het normale potentieel opbouwt, begin je op je 18e met 30%. Dat is hetzelfde als iemand van 67 jaar oud. Niets doen klinkt misschien leuk, maar dan leef je al op jonge leeftijd met de spierkracht van een bejaarde. Je kunt niet met je vrienden meedoen en hebt misschien een rollator, een 40km autootje of een scootmobiel nodig.