Blog

Zomertijd

by in Balans, Gezondheid 23 maart 2025

Natuurlijk wennen aan de zomertijd: zo doe je dat!

Volgend weekend is het weer zover: de klok gaat een uur vooruit en de zomertijd begint. Hoewel we allemaal uitkijken naar langere, lichtere avonden, kan de overgang best een aanslag zijn op je bioritme. Veel mensen ervaren de dagen na de klokverzetting vermoeidheid, moeite met opstaan en een ontregelde slaap. Gelukkig kun je je op een natuurlijke manier voorbereiden, zodat je lichaam de omschakeling soepel maakt.

Waarom hebben we last van de zomertijd?

Je biologische klok regelt je slaap-waakritme en wordt beïnvloed door licht en hormonen. Door de zomertijd wordt het ‘s ochtends opeens later licht en ‘s avonds langer licht. Dit verstoort je aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, en kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt en ‘s ochtends meer moeite hebt om wakker te worden. Gelukkig kun je je lichaam helpen om zich op een natuurlijke manier aan te passen!

5 natuurlijke tips om soepel over te schakelen op zomertijd

Verschuif je slaapritme geleidelijk

In plaats van abrupt een uur eerder op te staan, kun je je lichaam langzaam laten wennen. Begin drie tot vier dagen van tevoren met steeds 15-20 minuten eerder naar bed gaan en opstaan. Op deze manier past je interne klok zich geleidelijk aan, waardoor de overgang minder abrupt is.

Voldoende daglicht in de ochtend

 Licht is dé belangrijkste factor voor je biologische klok. Probeer ‘s ochtends zoveel mogelijk daglicht op te vangen, het liefst binnen een uur na het opstaan. Ga naar buiten voor een korte wandeling of zet je raam open en geniet van het ochtendlicht. Dit helpt je lichaam om de nieuwe dag- en nachtritmes sneller te accepteren.

Beperk blauw licht in de avond

Omdat de zomertijd ervoor zorgt dat het ‘s avonds langer licht blijft, kan je lichaam moeilijker melatonine aanmaken. Vermijd daarom fel blauw licht van schermen (mobiel, tablet, tv) minimaal een uur voor het slapengaan. Lees een boek, neem een warme douche of doe een ontspanningsoefening om je lichaam voor te bereiden op de nachtrust.

Eet en drink op vaste tijden


Je eetpatroon beïnvloedt ook je interne klok. Probeer in de dagen vóór de klokverzetting steeds iets eerder te eten, zodat je spijsvertering zich aanpast.

Vermijd zware maaltijden en cafeïne in de avond, want deze kunnen je slaap verstoren. Kies liever voor een lichte, voedzame snack zoals een banaan, noten of kruidenthee.

Ontspannende kruiden en supplementen

Als je moeite hebt met slapen door de tijdsverandering, kun je natuurlijke hulpmiddelen inzetten. Denk aan:

  • Kruidenthee met kamille, valeriaan of lavendel voor een ontspannen avond.
  • Magnesium om je spieren en zenuwstelsel te kalmeren.
  • Melatonine-supplementen (alleen tijdelijk en in lage dosis) als je slaapritme echt ontregeld is.

Extra tip: wees lief voor jezelf!

Je lichaam heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de zomertijd. 

Voel je je overdag vermoeid?
Gun jezelf rust, beweeg rustig en ga even naar buiten voor frisse lucht. 

Binnen een week zal je biologische klok zich weer stabiel voelen en kun je volop genieten van het extra daglicht en de lente!

Zo bereid je je op een natuurlijke en ontspannen manier voor op de zomertijd, zodat je zonder vermoeidheid kunt genieten van de langere dagen. Veel succes!
About admin
Sinds de eeuwwisseling houd ik mij bezig met gezondheid in de ruimste zin van het woord. Hoe blijf ik zo lang mogelijk gezond? Welke keuzes kan ik daarin maken? Wat kan ik doen als ik even minder gezond ben? Hoe kan ik gezondheidsklachten zelf behandelen of laten behandelen? Hoe word ik nog fitter dan ik nu al ben? Hiervoor bied ik diverse gezondheidsbevorderende natuurgerichte adviezen en therapieën aan.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.