Blog

Omgaan met Stress

by in Balans, Beweging, Gezondheid, Ontspanning 8 oktober 2024

De lijst van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven.

Naast verhuizen zijn er tal van andere gebeurtenissen die ons stressniveau flink kunnen verhogen. De bekende “Holmes and Rahe Stress Scale” rangschikt stressvolle levensgebeurtenissen en laat zien welke situaties een zware impact kunnen hebben op ons mentale en fysieke welzijn. 

Enkele van de meest stressvolle gebeurtenissen zijn:

  • Het overlijden van een geliefde (partner, kind of ouder)
  • Een scheiding of relatiebreuk
  • Een ernstige ziekte of blessure
  • Financiële problemen of werkloosheid
  • Een nieuwe baan of verandering van carrière
  • De geboorte van een kind
  • Een grote verantwoordelijkheid of nieuwe verplichtingen (zoals het starten van een eigen bedrijf of mantelzorg)
  • Pensioen of andere grote levensovergangen

Het zijn allemaal situaties waarin het lijkt alsof ons hele leven op z’n kop staat. Onze eerste reactie is vaak stress, wat op korte termijn normaal en zelfs nuttig kan zijn. Maar als deze stress niet goed wordt aangepakt, kan het chronisch worden, met als gevolg fysieke en emotionele uitputting.

Hoe kortdurende stress overgaat in chronische stress

Hoe ga je om met stress op een natuurlijke manier?

Kortdurende stress, ook wel acute stress genoemd, is op zichzelf niet persé schadelijk. Het is een gezonde reactie van het lichaam op een uitdagende situatie. Het zet ons aan tot actie, geeft ons energie en scherpte om problemen op te lossen of veranderingen door te voeren. Denk aan de spanning die je voelt voor een belangrijke presentatie of de adrenaline die vrijkomt tijdens een verhuizing.

Het probleem ontstaat wanneer deze acute stress blijft hangen. Je lichaam blijft dan continu in de “vecht-of-vlucht”-stand, zelfs als de aanleiding voor de stress voorbij is. Langdurige blootstelling aan stresshormonen zoals cortisol kan leiden tot:

  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Hoofdpijn
  • Verminderde weerstand
  • Angsten en depressie

De sleutel is dus om acute stress op een gezonde manier te verwerken, zodat het niet blijft hangen in je systeem en zich ontwikkelt tot chronische stress.

Als natuurgeneeskundig therapeute raad ik altijd aan om zowel je lichaam als geest in balans te brengen wanneer je met stress te maken hebt. Dit zijn enkele effectieve, natuurlijke manieren om stress te beheersen en te voorkomen dat het chronisch wordt:

1. Herken de bron van je stress.
De eerste stap is om je bewust te worden van de specifieke bron van je stress. Verhuizen, werkproblemen, relationele spanningen – wat het ook is, neem de tijd om je gevoelens te erkennen. Dit kan door middel van journaling, meditatie of een open gesprek met een vertrouwde vriend of therapeut. 

2. Ademhaling en meditatie

Stress zet je ademhaling vaak vast, waardoor je ondieper gaat ademen. Dit versterkt het gevoel van spanning. Ademhalingsoefeningen helpen je om je parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat je lichaam helpt te ontspannen. Een eenvoudige techniek is de 4-7-8 ademhaling: adem 4 tellen in door je neus, houd je adem 7 tellen vast, en adem vervolgens 8 tellen langzaam uit door je mond.

Meditatie is een andere krachtige tool om je geest te kalmeren. Zelfs maar 5 tot 10 minuten per dag kan helpen om je stressrespons te verminderen en je meer in het moment te brengen. 

3. Ondersteun je lichaam met gezonde voeding
Wanneer je gestrest bent, verbruikt je lichaam meer essentiële voedingsstoffen, zoals B-vitaminen en magnesium. Deze helpen bij het reguleren van de zenuw- en energiefuncties. Eet daarom voeding die rijk is aan voedingsstoffen, zoals groene bladgroenten, volle granen, noten en zaden. Vermijd overmatige hoeveelheden suiker, cafeïne en bewerkte voeding, omdat deze je stressniveaus kunnen verergeren.
4. Beweging
Lichaamsbeweging is een uitstekende manier om overtollige stresshormonen af te breken en endorfines (natuurlijke “feel-good” chemicaliën) vrij te maken. Of het nu wandelen, yoga, zwemmen of iets intensiever zoals hardlopen is, kies een vorm van beweging die je plezier geeft en regelmatig vol te houden is.
5. Natuurlijke ondersteuning met kruiden
Kruiden zoals passiebloem, valeriaan, en kamille staan bekend om hun kalmerende eigenschappen. Ze kunnen helpen om je zenuwstelsel te ondersteunen en je stressrespons te reguleren. Adaptogene kruiden zoals ashwagandha of rhodiola helpen je lichaam om zich beter aan te passen aan stress en de schadelijke effecten ervan te verminderen.
6. Creëer tijd voor ontspanning en zelfzorg 
Maak dagelijks tijd voor ontspanning, hoe druk je leven ook is. Dit kan een paar minuten in de tuin zitten zijn, een boek lezen, een bad nemen, of tijd doorbrengen in de natuur. Zelfzorg is cruciaal om je systeem te ontladen en weer op te laden. 
7. Zoek sociale steun
Stress wordt vaak zwaarder als je het gevoel hebt dat je het alleen moet dragen. Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut. Sociale verbondenheid kan een buffer zijn tegen de negatieve effecten van stress en je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen die op je pad komen.

Blijf in Balans

Kortdurende stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar het hoeft niet chronisch te worden als we de juiste maatregelen nemen.
Door bewust om te gaan met je lichaam en geest, kun je voorkomen dat stress zich opstapelt en een negatieve invloed krijgt op je gezondheid. Verhuizen, verlies of andere stressvolle gebeurtenissen hoeven geen blijvende schade aan te richten als je jezelf de tijd en ruimte geeft om goed voor jezelf te zorgen.

Als natuurgeneeskundig therapeute moedig ik je aan om naar je lichaam te luisteren, je emoties te erkennen en natuurlijke manieren te vinden om stress los te laten. 

Zo blijf je in balans, ook in de meest uitdagende tijden.

About admin
Sinds de eeuwwisseling houd ik mij bezig met gezondheid in de ruimste zin van het woord. Hoe blijf ik zo lang mogelijk gezond? Welke keuzes kan ik daarin maken? Wat kan ik doen als ik even minder gezond ben? Hoe kan ik gezondheidsklachten zelf behandelen of laten behandelen? Hoe word ik nog fitter dan ik nu al ben? Hiervoor bied ik diverse gezondheidsbevorderende natuurgerichte adviezen en therapieën aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.